עיצוב ובניית אתריםמרפאת מטיילים: חיסונים והדרכה למטיילים טלפון לקביעת תור 24 שעות:053-9956333 קניון רוטשילד, קומת משרדים 3 רח' רוטשילד 45, ראשון לציון שעות פעילות: ימים א'-ה' 15-18, יום ו'  8-11 טלפון במרפאה : 03-9666333 

 חיסונים לדרום אמריקה – מידע והמלצות לנוסעים לדרום אמריקה

חיסונים של שיגרה – חיסוני השיגרה הם החיסונים המומלצים לכל אחד, מטרתם למנוע מחלות הקיימות בארץ המוצא וגם בארצות אחרות. לפני שמקבלים חיסונים לדרום אמריקה ויוצאים למסע ארוך רצוי לוודא שקיבלנו את כל החיסונים הללו אם בילדות או בהמשך. ניתן לוודא זאת עם רופא המשפחה או במרפאת מטיילים. לצורך כך יש להביא את פנקס החיסונים ואם אפשר גם את פנקס השבי מהצבא. פנקסים אלו מכילים את המידע לגבי חיסונים שקיבלנו בילדות ובזמן החיול.

בין חיסוני השיגרה ראוי להזכיר את החיסונים הבאים:

TdP
חיסון כנגד טטנוס דיפטריה פרטוסיס – זהו חיסון משולב כנגד מחלות הטטנוס, הדיפטריה (קרמת, אסכרה) ופרטוסיס (שעלת) ניתן בילדות ובעת החיול. את החיסון יש לחדש אחת ל 10 שנים ולכן מי, שמאז גיוסו חלפו 10 שנים או יותר צריך לקבל מנת דחף של החיסון

M.M.R.
חיסון כנגד חזרת/אדמת/חצבת: 3 וירוסים הגורמים למחלות חם ופריחה. הוא ניתן בילדות. בעבר ניתן במנה אחת ובשנים האחרונות בשתי מנות. החיסון מורכב מוירוסים חיים מוחלשים ולא מומתים ולכן אין לתת אותו לחולים עם דיכוי חיסוני.

ההמלצות כיום הן כדילהלן:

מי שנולד לפני 1957  פטור מחיסון כי קרוב לוודאי נדבק בילדותו

מי שנולד לאחר 1957 ויש בידו תעוד שחלה במחלה או קיבל 2 מנות של חיסון

PAPILOMA VIRUS
חיסון כנגד וירוס הפפילומה המועבר במגע מיני ועלול לגרום לסרטן צוואר הרחם, ניתן ב 3 מנות בזמן אפס, חדשיים ושישה חדים ומומלץ לצעירות.

חיסונים לדרום אמריקה :

A צהבת
הוירוס של צהבת מסוג איי מועבר באמצעות מגע של צואה-פה, באמצעות המזון או המים. הוא גורם לפגיעה כבדית ולכן להופעת צהבת. בגיל מבוגר המחלה עלולה להיות קשה עד מסכנת חיים. במרפאתנו אנחנו משתמשים בחיסון משולב של וירוס צהבת איי יחד עם חיסון כנגד טיפוס הבטן וכך וכך חוסכים דקירה אחת. החיסון ניתן בשתי מנות: בזמן אפס וכעבור חצי שנה.

Bצהבת 
בניגוד לוירוס מסוג איי, הוירוס מסוג בי מועבר באמצעות מגע עם דם או מוצרים ביולוגיים אחרים ולכן מועבר באמצעות דקירות מחטים, טיפולי שיניים או מגע אחר עם חומרים ביולוגיים נגועים וכן באמצעות מגע מיני. כמו הוירוס מסוג איי, גם הוא גורם למחלה עם פגיעה כבדית וצהבת אך כאן המחלה עלולה להפוך כרונית ולגרום לסיבוכים קשים לאורך שנים כמו שחמת הכבד וגידולים ממאירים של הכבד. החיסון ניתן ב 3 מנות: בזמן אפס, כעבור חודש וכעבור 6 חדשים. למטיילים שיוצאים לאחר זמן קצר יש פרוטוקולים קצרים יותר.

TYPHOID
טיפוס הבטן נגרם על ידי חיידק בשם סלמונלה המועבר במאצעות מזון או שתייה במחזור צואה-פה. הזיהום גורם למחלת חם ממושכת. את החיסון נותנים במנה אחת וצריך לחדש אותו אחת ל 3 שנים. אנחנו משתמשים בחיסון משולב של וירוס צהבת איי יחד עם חיסון כנגד טיפוס הבטן וכך וכך חוסכים דקירה אחת.

YELLOW FEVER
הקדחת צהובה היא מחלה ויראלית המועברת על ידי יתושים. היא נמצאת בדרום אמריקה ובאפריקה. בשנים האחרונות המחלה נדירה באופן יחסי הן באוכלוסיה באזורים האנדמיים ונדירה מאד במטיילים. הסיבה שקיימת המלצה לחיסון היא שהיא מלווה בשיעורי תמותה גבוהים. החיסון מורכב מוירוס מוחלש ולכן אין לתת אותו לחולים עם מצב של דיכוי חיסוני. קיימת בעייתיות במתן החיסון למבוגרים מאחר ואצלם קיים סיכון יתר של תופעות לוואי.

חיסונים לדרום אמריקה – טיולים לתקופה ממושכת:

Rabies
הכלבת  היא מחלה ויראלית הפוגעת ביונקים ומועברת באמצעות נשיכות, שריטות או רוק מחיה נגועה לבן אדם. המחלה גורמת תמותה ב 100% מהמקרים. המניעה הטובה ביותר היא המנעות ממגע עם יונקים במהלך הטיול. אין להתקרב, ללטף או להאכיל כלבים, חתולים קופים או בעלי חיים אחרים. גם עטלפים שהם כידוע יונקים יכולים להעביר את המחלה. לנוסעים לתקופות ממושכות יש לשקול מתן חיסון כנגד כלבת. במרפאתנו אנחנו לא מחזיקים חיסון זה וממליצים בהתאם לצורך להשלימו בלשכות הבריאות המחוזיות.

ציוד רפואי ותרופות

לאלו שנוסעים לתקופות ארוכות מומלץ להצטייד בתרופות וציוד רפואי מתאים. הנחיות בנושא ניתן לראות באתר בעמוד: ציוד רפואי מומלץ


מחלות:

מלריה
המחלה קיימת בדרום אמריקה באזורים שונים. את מפת המלריה ניתן לראות באתרים  של המרכז לבקרת מחלותאו של אירגון הבריאות העולמי . המחלה שכיחה בעיקר באזורי האמזונס והג'ונגלים.

המחלה נגרמת על ידי טפיל החודר לדם באמצעות עקיצה של יתושת האנופלס. היתושה עוקצת בשעות הערב והלילה. באזורים אלו יש להקפיד בשעות הערב והלילה על אמצעי מניעה כנגד עקיצות יתושים ולהשתמש בכדורים למניעת המחלה. את התרופה המתאימה מתאימים לנוסע על סמך פרמטרים שונים כמו האזור הגיאוגרפי, משך המסע, מחלות רקע ותרופות ועוד, הטיפול צריך לפיכך להיות תפור באופן אישי.
קדחת דנגה
זו מחלה הנגרמת על יד 4 זנים שונים של וירוסים המועברים באמצעות עקיצה של יתוש. הביטוי הקליני הוא מחלת חם עם כאבי שרירים ופרקים. לעיתים רחוקות המחלה יכולה להיות קשה ואף מסכנת חיים. אין חיסונים או תרופות למניעת המחלה והדרך היעילה היחידה היא המנעות מעקיצות יתושים. היתוש קיים הן באזורים כפריים ובג'ונגלים אך גם באזורים עירוניים. היתושה נוטה לעקוץ בשעות בין ערביים ובבוקר אך בניגוד ליתושת האנופלס היא עוקצת גם בשעות היום.


קדחת צהובה
מחלה ויראלית נדירה המועברת באמצעות עקיצת יתושים. המחלה גורמת לתחלואה קשה עם שיעור גבוה של תמותה. אמצעי הגנה כנגד יתושים וחיסון מתאים יכולים למנוע אותה.
ליישמניה
מחלה הנגרמת על ידי טפיל החודר באמצעות עקיצה של זבוב החול. גורמת להופעה של נגעים בעור ולעיתים פוגעת גם באיברים פנימיים. הימנעות מעקיצות היא דרך ההגה היעילה ביותר. אין חיסונים כנגד המחלה.

רפואה מונעת לקראת הטיול
חיסונים לדרום אמריקה הם חלק חשוב בהכנה למסע, אך בנוסף כדאי לוודא  שהמצב הבריאותי שלכם תקין. כדאי לבצע "טיפול 10,000 לפני יציאה למסע ממושך. בדיקה אצל רופא שיניים יכולה למנוע כאב שיניים בעת טיול באמזונס. בדיקת רופא משפחה שתכלול בדיקות מעבדה תוודא שלא יצאתם לדרך עם אנמיה שניתן לטפל בה בקלות עם כדורי ברזל לפני יציאתכם. לנשים מומלץ לבצע  בדיקה שיגרתית אצל גניקולוג.